onsdag 11 juli 2007

Från omvärldsbloggen på Kollegiet

"IT i undervisningen förbättrar lärandet

Stefan Pålsson, 2007-06-26 11:58

Øystein Johannessen nämner i sin blogg att slutrapporten från det brittiska projektet ICT Test Bed nu är färdig och att de viktigaste resultaten finns tillgängliga på webben.

Låt oss ta en titt!

ICT Test Bed var ett fyrårigt projekt som drog igång 2002. Det drevs av skolutvecklingsmyndigheten Becta på uppdrag av utbildningsdepartementet och omfattade sammanlagt 31 skolor. De skolor som deltog fick både bidrag till hårdvara och till den kompetensutveckling som krävs för att tekniken ska kunna användas på ett pedagogiskt genomtänkt sätt.

Syftet med projektet var att undersöka hur en integrerad IT-användning påverkar skolutvecklingen och hur både lärarnas och elevernas vardag förändras. Man ville bland annat ta reda på hur IT-användningen påverkar samspelet i klassrummet, elevernas ordning och uppförande och vad som händer med studieresultaten.

Nu kan man konstatera att resultaten på de nationella kunskapstesten har förbättrats på samtliga skolor, interaktionen mellan lärare och elever har ökat och kontakten mellan hem och skola har förbättrats. IT-användningen har också skapat bättre förutsättningar för individanpassad undervisning, lärandet har effektiviserats och såväl närvaron som ordningen på skolorna har förbättrats.

Rapporten visar alltså att en integrerad IT-användning kan utveckla och förbättra undervisningen. Dessutom frigörs lärarna från en stor del av sina administrativa uppgifter, vilket innebär att de kan ägna mer energi åt undervisning och lärande.

Den brittiska regeringen ska reflektera över resultaten och undersöka hur man bör gå tillväga för att skolväsendet i sin helhet ska kunna dra nytta av de här viktiga erfarenheterna."



Alltså, ytterligare ett bevis på att IT kan stärka skolan, när det gäller såväl undervisning som administrativa rutiner. Länkarna stämmer inte så bra här ovan men på denna sida kan du hitta mer:

ICT Test Bed - BECTA

Inga kommentarer: