måndag 16 april 2007

Sammanfattning Bo Dahlbom

Sammanfattning av Bo Dahlboms föreläsning samt några av de frågor vi samlades kring..
sammanfattning i pdf-format

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte bra föreläsning....mycket intressant.
Men jag vill ochså påminna er andra ......ändra inställningen på bloggarna så att vi kan kommentera varandra utan att bli medlem. Just nu är nästan flertalet bloggar inställda så att inga anonyma kommentarer kan lämnas...
Hälsningar
Anette "livonne"

Frans sa...

Kommentar till Bo Dalboms föreläsning. En längre utläggning finns i mitt utkast till omvärldsanalys, utlagt på Franstankar idag.

Bo Dahlbom har en effektiv analysmodell med de fem faktorerna som speglar framtidsutvecklingen: GLOBALISERING – AUTOMATISERING – KOMMERSIALISERING - SYSTEMISERING – RATIONALISERING. Med hjälp av dessa beskriver BD väl vad som händer och vad vi kan förvänta oss. BD har säkert en massa tankar om vad av detta som är bra/dåligt, men eftersom han inte i föreläsningen tar ställning/markerar sin egen ståndpunkt får man en känsla av att beskrivningen också är normerande, att det är så här det blir och det kan man inte göra någonting åt. Det kan man förstås, även om det är svårt, tids- och arbetskrävande, det är urstarka krafter som driver utvecklingen. Men, människor har också styrka, och kanske ser vi embryot till en annan framtidsväg i de små, lokala sammanhangen – lokal samverkan för lokal produktion och andra lokalt förankrade nätverk. ”Slow food/Slow cities” – rörelsen är ett annat tecken på att inte alla människor är beredda att okritiskt svälja ”utvecklingen”.
Vissa av BD:s slutsatser håller jag helt med om – att dagens skola är otidsenlig, utbildar människor till ett samhällssystem vi inte längre har, att människans kännetecken är förändring – men jag tycker BD glömmer frågan om vem som styr förändring, utveckling. Det måste ju inte vara de stora globalt verkande företagen som bestämmer allt, människor har vissa valmöjligheter att inte slaviskt haka på alla nymodigheter. Vi måste börja ställa oss frågor som: Behöver vi det här? Vilka effekter har detta på nästa generation? Hur ska vi människor kunna hantera allt detta?

Frans