onsdag 11 juli 2007

Från omvärldsbloggen på Kollegiet

"IT i undervisningen förbättrar lärandet

Stefan Pålsson, 2007-06-26 11:58

Øystein Johannessen nämner i sin blogg att slutrapporten från det brittiska projektet ICT Test Bed nu är färdig och att de viktigaste resultaten finns tillgängliga på webben.

Låt oss ta en titt!

ICT Test Bed var ett fyrårigt projekt som drog igång 2002. Det drevs av skolutvecklingsmyndigheten Becta på uppdrag av utbildningsdepartementet och omfattade sammanlagt 31 skolor. De skolor som deltog fick både bidrag till hårdvara och till den kompetensutveckling som krävs för att tekniken ska kunna användas på ett pedagogiskt genomtänkt sätt.

Syftet med projektet var att undersöka hur en integrerad IT-användning påverkar skolutvecklingen och hur både lärarnas och elevernas vardag förändras. Man ville bland annat ta reda på hur IT-användningen påverkar samspelet i klassrummet, elevernas ordning och uppförande och vad som händer med studieresultaten.

Nu kan man konstatera att resultaten på de nationella kunskapstesten har förbättrats på samtliga skolor, interaktionen mellan lärare och elever har ökat och kontakten mellan hem och skola har förbättrats. IT-användningen har också skapat bättre förutsättningar för individanpassad undervisning, lärandet har effektiviserats och såväl närvaron som ordningen på skolorna har förbättrats.

Rapporten visar alltså att en integrerad IT-användning kan utveckla och förbättra undervisningen. Dessutom frigörs lärarna från en stor del av sina administrativa uppgifter, vilket innebär att de kan ägna mer energi åt undervisning och lärande.

Den brittiska regeringen ska reflektera över resultaten och undersöka hur man bör gå tillväga för att skolväsendet i sin helhet ska kunna dra nytta av de här viktiga erfarenheterna."



Alltså, ytterligare ett bevis på att IT kan stärka skolan, när det gäller såväl undervisning som administrativa rutiner. Länkarna stämmer inte så bra här ovan men på denna sida kan du hitta mer:

ICT Test Bed - BECTA

onsdag 4 juli 2007

..och utvärderingen av Interaktiva skrivytor

Utvärdering ActiveBoard och Smartboard klicka här
Detta är intressant och visar på att tavlorna HAR positiv effekt!!
(Denna utvärdering är inte tunn.. ;-)..)

ActiveBoard-rapporten

Klicka här!

Stockholms kompetensfond

Stockholm fick "lite pengar över" när man sålde Birka Enrgi.. Typ ganska mycket pengar och en hel del har man satsat på IT i Skolan. Bland annat två projekt kring interaktiva skrivtavlor. Ett för SmartBoard i en skola, det andra med ActiveBoard. Här är rapporten om Smartboard. Interessant men kanske lite tunnt..?
Klicka för rapporten!

Det finns en hel del annat spännande, inte minst för förskolan där man satsat en hel del på olika projket. Nu när det regnar och ni har all tid i världen(?) så kan ni ju surfa in på:
http://www.stockholm.se/Extern/Templates/Page.aspx?id=125518
där man får en överblick över projekten eller på följande sida som beskriver hela IT-satsningen i Stockholm: http://www.edu.stockholm.se/
En bra sida tycker jag. Vore något för oss att samla till en liknande överblick över Göteborg. Bl.a. kan ni se att man i Stockholm nu har Fronter som IT-stöd.

I dagarna arbetas det hos oss frenetiskt med att göra klart kraven för vår egen upphandling om ett nytt IT-stöd för skolan i Göteborg. Undertecknad är med i arbetet och kommer stå som ansvarig för införandet. Det här är stort, vi ska ha ett komplett IT-stöd för lärare, barn, elever där även föräldrar ska få en inloggning. Mycket kommer att kretsa kring detta kommande år. Det blir bra kan jag lova men VAD det blir till slut får vi se.. ;-)

tisdag 3 juli 2007

Kanske vore något?

måndag 2 juli 2007

Lite tips i sommarböljans tecken..

Hej på er!
Antar att några av er är på lov men det finns säkert någon som, likt undertecknad sliter så att svetten lackar ytterligare några dagar.. Till er och övriga intresserade, några tips.

One-to-one
Jag har skrivit en artikel som var med i senaste numret av Datorn i Utbildningen om det besök vi gjorde några från Göteborg i maine i våras. Artikeln hittar du här!

Läs gärna i hängmattan och kommentera. One-to-one kryper närmare. Två skolor i Falkenberg börjar i höst med satsningen och eleverna kommer att ha Macar. Mycket intressant. Några stadsdelar i Göteborg är på gång och även gymnasieskolan för diskussioner. Det kommer, var så säkra. Det är främst ekonomin som bromsar. Apples datorer är väl lämpade för One-to-one och det finns fortfarande få exempel där det har fungerat i en PC-värld full av användarlåsningar. Kanske är det dock nya möjligheter på gång. Jag har varit i kontakt med Dell som väl i design är en av få PC-tillverkare som något så när kan konkurera med design. De har paket på gång med ryggsäck och allt. Idag fick jag dessutom några spännande länkar från en kollega i Stockholm.

Under kommande dagar har jag planerat att kommentera ALLA era bloggar! ;-) Dessutom ska jag på hemsidan "rensa bort" de som inte är med. Vi har några namn på listan som inte varit aktiva.