tisdag 29 maj 2007

Inför sommar och sol

Vi träffas nästa gång 28 augusti!

28 augusti alltså och inget annat. Vi kommer vid detta tillfälle att ta del av forskning om språk kopplat till IT, sms-språk och chat kopplat till "vanlig" hederlig skrivning i skolan helt enkelt. Intressant.. Vi kommer dock vika halva dagen till grupparbete, detta på begäran av flera av er. I vår ambition att ge framtidspedagogerna del av intressanta människor och funderingar har vi nästan missat det där så viktiga kring lärandet, reflektion tillsammans med andra. ;-)

Framtidspedagog.nu går därmed in i en lite mer arbetande fas med mindre inspiration. Det är tänkbart att vi dessutom helt stryker föreläsare från träffen i september och koncentrerar oss på den gemensamma kunskapsbank vi har tillsammans.

Några av er har aviserat att ni vill göra en gemensam avslutande uppgift. Det är naturligtvis helt ok. Det viktigaste för oss är att ni lämnar framtidspedagog.nu stärkta i era funderingar och stolta över den kraft ni kommer att sprida kring er på de arbetsplatser som begåvas med er närvaro.. ;-)

Så lite tips!

Lust@IT är ju vårt huvudvarumärke när det gäller IT i skolan i Göteborg. Ni är välkomna att delta i Lust@IT-sammanhang naturligtvis vilket flera av er redan gör. Vi satsar under hösten på flera spår, dels att stödja stadsdelarna i förberedelserna inför det nya IT-stödet som kommer tidigast hösten 2008, dels "vanlig" Lust@IT där arbetslag eller läragrupper söker stöd och handledning kring en skolutvecklande fråga och där IT fungerar som katalysator. Till detta kopplar vi också som tidigare workshops. En nyhet för hösten är att vi belyser några fenomen lite extra och skapar specifika Lust@IT-grupper kring dessa; Wikipedia och wikikulturen, 4e basfärdigheten och digital kompetens, bloggar och podcasting. Sprid detta i er omgivning, välj att gå med själv, tipsa kollegan, rektorn osv. Vi är alla ambassadörer för IT i skolan..

Klicka här för mer info:

Om Wiki, pod, blogg och 4e basfärdigheten


Om Lust@IT

Unschool

Hittade ett svenskt radioprogram på Brooklyn-skolans hemsida. Lyssna här

Jag vill starta en sån skola - vem hänger på?

måndag 28 maj 2007

onsdag 23 maj 2007

intressanta länkar

Ni vet att GBG är på G med Notschool. Här är andra som jobbar på liknande sätt, i New York så vi borde fixa studiebesök.. ;-) pedagogiska magasinet

tisdag 22 maj 2007

Bertil har läst artikel i Pedagogiska Magasinet

Läs den här artikeln som Bertil fann i Pedagogiska Magasinet. Kan man verkligen ha skola på det sättet..Ja dem har det..där i NY
http://www.pedagogiskamagasinet.net/main.asp?articleid=361960&categoryid=3650&articleoutputtemplateid

måndag 21 maj 2007

Från Carl Heaths föreläsning

Missade stora delar av Carl Heaths förehavanden på förra framtidspedagogträffen, tur då att man kan se resultatet.. ;-)


Swotbild


SWOT IT i skolan.mm

För denna fil behöver du programmet Freemind som laddas hem här: free mind

Själva presentationen hittar ni här:
Upplevelsebaserat lärande

Carl hade dessutom en del spännande länkar i sin presentation, som t.ex.

Barak Obama hittar ni bl.a. här:
http://www.youtube.com/watch?v=H5h95s0OuEg


http://www.youtube.com/watch?v=WF80A4QQ_HE

fredag 18 maj 2007

Anteckningar från måndagen

Här kommer mina anteckningar från måndagen. Det mesta återfinns nog i Bo-Staffans och Carls PPT:s, men något extra finns nog med…

Önskar er alla en trevlig helg!

//Ing-Marie

torsdag 17 maj 2007

Intressant symposium

17 maj - heja Norge!

Lägger med ett dokument här om ett symposium i augusti som vi tycker verkar intressant. Man måste ansöka om plats och sista datum är 25 maj. Behöver ni hjälp på något sätt eller skulle vilja ha med någon av oss i ansökan så hör av er.

//Ing-Marie

tisdag 15 maj 2007

Bo-Staffans föreläsning

Bo Staffans Josefssons föreläsning

Tankar inför sommaren..

Missade ju det mesta igår tyvärr men hann i alla fall vara med på Carls utblick i den digitala världen och visst är det intressant. Jag är själv ingen spelare på något sätt och har heller inte lockats av Narnia och andra sagor om ringar och monster i fantasiformat så själv är jag långt ifrån exempelvis World of Warcraft men jag fattar ju poängen. Hade också gärna haft vänner från Bulgarien på nätet exempelvis.. ;-) MEN man är den man är och det finns en fin finess i det. Vi är där vi är, vi får mötas på en bra nivå. Det gäller i klassrummet såväl som i livet. OCH i framtidspedagog.nu..

Jag vet att ni diskuterade bloggandet och klarhet över uppgifterna i utbildningen och självklart ska vi andliga ledare(hoppas ni förstår ironin i det begreppet) vara så tydliga som möjligt. På hemsidan hittar ni också det mesta ni behöver. Sedan är det så att när man har en sådan form på utbildningen som vi har, alltså i någon form inovativ och sökande så vill och kan vi inte ge er alla pusselbitar. Det hade varit att förstöra spänningen. Vi är ju i ytterligheternas tassemarker och att där lägga fördiga lösningar hade varit direkt förödande. Vi kan inte å ena sidan be er vara kreativa och framåttänkande samtidigt som vi å andra sidan ger er fastslagna och väl spikade ramar. Min absoluta förhoppning är att när vi har vår framtidsavslutning i höst få se presentationer av era tankar på helt andra sätt en de förväntade. Ni kanske kör bloggen rakt upp och ner men ni kanske också presenterar något i en film, på myspace, som en tavla, som en jag vet inte vad.. Så vår största styrning blir därför att råda er att inte styras för mycket..

Däremot vill vi naturligtvis hjälpa er alla att få igång bloggarna rent funktionellt..

torsdag 10 maj 2007

Kritik om bloggandet

Vi har fatt kritik for att bloggandet och, framforallt, kommenterandet ar slott..
http://livonne.bloggspace.se/
Bra att ni reagerar nar ni inte ar nojda. Visst har Livonne en poang med att detta och fundera pa tills mandag hur ni sjalva ser pa saken och, framforallt, hur vi ska fa det battre. Vi tar sjalva pa oss skuld naturligtvis och lovar bli flitigare i kommenterandet.. Jag kommenterade Livonne och "skyllde pa" maj manad och hur mycket annat som hander i skolans varld da men kanske ar det bara en dalig bortforklaring..

måndag 7 maj 2007

Nästa träff

Snart dags igen alltså, på måndag, 14 maj träfas vi på "Elyseum" för karta klicka här
9.00 - 16.30
På vår hemsida kan ni läsa följande om dagens innehåll:
Hur ser en skola ut i framtiden? Fysiskt och innehållsmässigt? Vi får träffa Bo-Staffan Josefsson, skolchef i Majorna som beskriver sina tankar om skolans utmaningar framöver. Dessutom möter vi Carl Heath som är en fena på Upplevelsebaserat lärande, vilket han jobbar med på GR-utbildning. Carl har också ett brett perspektiv på lärande och stor erfarenhet av de frågor som vi tar upp i utbildningen. Ni kommer bl.a. att få göra ett besök i Second Life under eftermiddagen.

Litteratur; Har nu läst boken Uppdrag skola! av Fredrik Jeppesen så gör det inget, vi kommer dock inte att fördjupa oss i bokens innehåll, Carl har tipsat om boken ”Situated Language and learning. A critique of traditional schooling av James Paul Gee.

onsdag 2 maj 2007

Premiär för nya Multimediabyrån

Ser riktigt vass ut..
Multimediabyrån
Ny musik och nya kurser med flera intressanta webb2.0-trekvartar. Sidan i sig är mer av klassisk envägskommunikation men den räcker långt.

Var med på PIM-gala i fredags och mottog en silvernål för att jag klarat PIM 4. Kanske får jag liite extra tid innan sommarn att göra femman, vore kul att avsluta snyggt.

tisdag 1 maj 2007

Word som bloggverktyg?

Testar att skriva blogg direkt ifrån nyaste Word. Det fungerar extremt elegant och lätt. Man väljer bara Nytt Blogginlägg, skriver det man vill skriva och trycker sedan på Publicera… och så skickas inlägget iväg… såvida du har lagt in din bloggadress förstås, men annars får du frågan och så följer man bara instruktionerna. Jag behövde inte skapa någon ny blogg utan kunde lägga till mina gamla. Har gjort lite bilder så ni kan se hur man gör: Bildspel